![]() |
Het Tijdschrift voor Psychiatrie biedt online CME-toetsen aan voor het specialisme Psychiatrie. Deze toetsen voor bij- en nascholing bevatten vragen over wetenschappelijke artikelen die in het Tijdschrift voor Psychiatrie verschijnen.
CME-toets 'Depressie en angst bij Turkse en Marokkaanse minderheidsgroepen in Nederland' is een toets voor bij- en nascholing bij het overzichtsartikel 'Depressie en angst bij Turkse en Marokkaanse minderheidsgroepen in Nederland: prevalentie, symptomen, risico- en beschermende factoren in de algemene bevolking. Een systematische review'. Dit artikel, geschreven door A.C. Schrier, S.J. Hogerzeil, M.A.S. De Wit & A.T.F. Beekman, verscheen in het januarinummer 2017 van het Tijdschrift voor Psychiatrie.
Psychiaters vinden het soms lastig om patiënten van niet-westerse afkomst met depressieve of angststoornissen te behandelen. Zijn bij niet-westerse allochtonen de symptomen anders, of zijn er andere oorzaken voor de klachten? Doel van het artikel is het bieden van een overzicht van bevindingen uit bevolkingsonderzoek naar de prevalentie, symptomen, risicofactoren en beschermende factoren voor depressie en angst bij Turkse en Marokkaanse Nederlanders in vergelijking met autochtone Nederlanders.
Na het lezen van het artikel en het beantwoorden van de vragen:
De CME-toets bestaat uit 10 meerkeuzevragen die in een vaste volgorde worden doorlopen. De vragen zijn te beantwoorden na het lezen van het bijbehorende artikel. De deelnemer heeft maximaal 60 minuten de tijd om de vragen te beantwoorden. Tijdens de toets kunnen het artikel en eventuele bijbehorende bronnen worden geraadpleegd.
Een deelnemer is geslaagd voor de toets als minimaal 70% van de vragen juist zijn beantwoord. In totaal heeft een deelnemer 3 pogingen (2 herkansingen) om de toets te behalen. Bij iedere nieuwe poging worden de antwoorden bij de vragen in gewijzigde volgorde weergegeven. Na het behalen van de toets ontvangt de deelnemer een bij- en nascholingscertificaat.
Het Tijdschrift voor Psychiatrie zorgt ervoor dat behaalde accreditatiepunten worden verwerkt in GAIA, de Gemeenschappelijke Accreditatie Internet Applicatie van de KNMG.