![]() |
Artsen en andere professionals in de zorg bewust te maken van de noodzaak van een goed ontwikkeld ‘lichaamsbewustzijn’ voor het versterken van de vitaliteit, veerkracht, inzicht in onderhoudende factoren bij aanhoudende klachten en voor persoonlijke ontwikkeling. Artsen worden onderwezen in de theoretische achtergrond en verkennen de tool lichaamsbewustzijn met ervaringsgerichte oefeningen. De tool kunnen ze inzetten voor de patiënten waarbij ze betrokken zijn als regievoerend behandelaar of medebehandelaar en voor zichzelf.
Op basis van de hulpvraag en zijn/haar eigen onderzoek leert de arts vaststellen of er een indicatie is voor het inzetten van de tool lichaamsbewustzijn en kan hij/zij de patiënt daarin zelf begeleiden of gericht doorverwijzen.
Lichaamsbewustzijn heeft twee dimensies: een bewegingsdimensie en een ervaringsdimensie.
De bewegingsdimensie omvat het ervaren van somatisch functioneren, zoals bijvoorbeeld het ervaren van spierspanning, houding, balans.
De ervaringsdimensie omvat het ervaren van het levende en bewegende lijf, zoals bijvoorbeeld lichaamssensaties behorend bij warm en koud, gespannen en ontspannen, gevoelloos en tast, angst/pijn en emoties. Maar ook de fysieke reactie die ontstaat in het contact met een ander of naar aanleiding van gedachten.
In de cursus ligt het accent op de ervaringsdimensie van 'Lichaamsbewustzijn'. Door de aandacht te richten op de ervaringsdimensie wordt iemand zich bewust van het reageren van het eigen lijf. Deze reactie geeft veel informatie over het daadwerkelijke welbevinden en het gedrag- en denkpatroon van de persoon.
Is er een klacht op basis van een stoornis van het lichaam of op basis van overbelasting dat bijvoorbeeld past bij het gedrags- en denkpatroon van nooit opgeven en het negeren van signalen van het lichaam zoals vermoeidheid. Is bij afwijkend gedrag of waarneming van de buitenwereld de patiënt nog wel aangesloten op de signalen van zijn eigen lichaam of is het op dat moment te spannend om zijn eigen lichaam te bewonen en is het helpend om de aandacht eerst naar buiten te richten.
Doordat gedragspatronen van het lichaam veelal geautomatiseerd zijn, zijn deze vaak onbewust aanwezig, bijvoorbeeld omdat deze op jonge leeftijd zijn ontstaan. Na bijvoorbeeld longCOVID, kankergerelateerde vermoeidheid of CVA kan er ander gedrag nodig zijn voor herstel of behoud van functioneren.
Het leren verstaan en kunnen benoemen van de taal van je eigen lijf (mentaliseren) geeft inzicht in het letterlijk en figuurlijk bewegend functioneren in de eigen sociaal-culturele context en specifieke bewegingsomgeving.
Tijdens deze cursus leer je niet alleen de taal van je eigen lijf verstaan, maar leer je ook hoe je je cliënt/patiënt wegwijs maakt in de wereld van het ervaren van zijn of haar levende lijf.
Lekker in je lijf, krachtig in het leven!
Na afloop van de cursus :